میوه های مضر برای دیابت

اکتبر 2024
ش ی د س چ پ ج
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

جدیدترین مقالات

میوه های مضر برای دیابت
دیابت چیست؟ دیابت میلتوس ( diabetes mellitus)، دیابت شیرین یا به اختصار دیابت، به گروهی از بیماری‌ها می گویند که استفاده بدن از قند خون ( گلوکز) را دچار مشکل می‌ کنند. گلوکز یک ماده حیاتی برای سلامتی بدن است؛ زیرا انرژی لازم برای سلول‌ های سازنده عضلات و بافت‌…

میوه های مضر برای دیابت

دیابت چیست؟

دیابت میلتوس ( diabetes mellitus)، دیابت شیرین یا به اختصار دیابت، به گروهی از بیماری‌ها می گویند که استفاده بدن از قند خون ( گلوکز) را دچار مشکل می‌ کنند. گلوکز یک ماده حیاتی برای سلامتی بدن است؛ زیرا انرژی لازم برای سلول‌ های سازنده عضلات و بافت‌ های بدن را تامین می‌ کند. علاوه بر این گلوکز سوخت اصلی سلول‌ های مغزی است. علت بروز دیابت بر اساس انواع آن فرق می‌ کند؛ اما همه آن‌ ها در یک ویژگی مشترک هستند: «بالا رفتن سطح قند خون». بالا رفتن قند خون در نهایت می‌ تواند مشکلات زیادی برای سلامتی ایجاد کند. در ادامه در رابطه با بیماری دیابت و میوه های مضر برای دیابت صحبت می کنیم.

علت بروز دیابت چیست؟

برای این که دلیل بروز دیابت را بدانید، در قدم اول لازم است با نحوه سوخت و ساز گلوکز در بدن آشنا شوید. غده پانکراس یا همان لوزالمعده هورمون انسولین (insulin) را ترشح می‌ کند؛ این هورمون وظیفه دارد تا قند یا گلوکز خون را برای ذخیره‌ سازی یا تامین انرژی به درون سلول‌ های بدن هدایت کند. در صورت ابتلا به دیابت، بدن قادر نخواهد بود که هورمون انسولین را ترشح کند و یا از آن به طور موثری استفاده کند. به همین دلیل سطح قند خون بالا می‌ رود.

بالا رفتن قند خون در نهایت می‌ تواند آسیب‌ های جبران‌ ناپذیری به نواحی مختلف بدن از قبیل اعصاب، چشم‌ ها، کلیه‌ ها و سیستم قلبی- عروقی وارد کند. به همین دلیل لازم است که بیماری دیابت کنترل و درمان شود. در ادامه مقاله دیابت چیست با انواع دیابت آشنا خواهیم شد.

دیابت نوع 1

به دیابت نوع 1 دیابت وابسته به انسولین هم گفته می‌ شود؛ از آن جایی که بروز آن اغلب در سنین پایین است، سابقا به آن دیابت جوانی هم گفته می‌ شد. حدود 10درصد از مبتلایان، به این نوع دیابت دچار هستند.

این نوع دیابت، یک بیماری خود ایمنی است؛ خود ایمنی به گروهی از بیماری‌ ها گفته می‌ شود که سیستم ایمنی فرد علیه سلول‌ های خودی فعال شده و به آن‌ ها آسیب می‌رساند. در دیابت نوع 1، سلول‌ های ایمنی علیه سلول‌ های سازنده انسولین در پانکراس فعال شده و تولید و ترشح انسولین را مختل می‌ کنند. به همین دلیل افراد مبتلا به دیابت نوع 1، از آغاز درمان نیاز به تزریق انسولین دارند.

بیماران مبتلا به دیابت نوع 1، در صورت عدم درمان ممکن است با مشکلات مختلفی رو به‌ رو شوند؛ از جمله: درگیری عروق چشم‌ ها ( رتینوپاتی دیابتی)، اعصاب ( نوروپاتی دیابتی) و کلیه‌ ها (نفروپاتی دیابتی). افراد مبتلا به دیابت نوع 1 بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به بیماری‌ های قلبی- عروقی و سکته‌ های مغزی هستند.

دیابت نوع 2

به دیابت نوع 2 در گذشته دیابت غیر وابسته به انسولین گفته می‌ شد؛ حدود 90 درصد از مبتلایان، به این نوع دیابت مبتلا هستند.

با وجود این که در گذشته بیشتر مبتلایان، در گروه سنی میانسال یا سالمندان بودند، اما امروزه با تغییر سبک زندگی و افزایش چاقی و اضافه وزن در سنین پایین، میانگین سنی ابتلا به این بیماری هم کاهش یافته است.

در این نوع دیابت، علی‌ رغم این که پانکراس انسولین تولید می‌ کند، برای استفاده بدن کافی نیست و یا بدن قادر به استفاده صحیح از آن نیست؛ «مقاومت به انسولین» به حالتی گفته می‌ شود که سلول‌ های بدن به انسولین پاسخ مناسب ندهد.

با وجود این که دیابت نوع 2 خفیف‌ تر از نوع 1 است، اما مشابه آن می‌ تواند عوارض زیادی برای کلیه‌ ها، چشم‌ ها و اعصاب ایجاد کند؛ دیابت نوع 2 ریسک ابتلا به بیماری‌ های قلبی و عروقی و سکته‌ های مغزی را بالا می‌ برد.

میوه های مضر برای دیابت

علائم بیماری دیابت

علائم بیماری دیابت بستگی دارد که قند خونتان چقدر بالا رفته باشد؛ برخی افراد پره دیابتی و مبتلایان به دیابت نوع 2 ممکن است هیچ علامتی را تجربه نکنند، در حالی که بروز علائم دیابت نوع 1 ممکن است سریع و پر سروصدا باشد.

برخی علائم عمومی که بین دیابت نوع 1 و 2 مشترک است، شامل موارد زیر است:

  • احساس تشنگی بیش از حد
  • احساس گرسنگی بیش از حد
  • خشکی دهان
  • تکرر ادرار
  • کاهش وزن بی‌ دلیل
  • خستگی
  • تاری دید
  • تحریک‌ پذیری
  • بی‌ حسی یا گزگز نوک انگشتان دست یا پا
  • عفونت‌ های مکرر، مثل عفونت‌ های پوستی
  • ترمیم آهسته زخم‌ ها

عوارض ابتلا به دیابت

عوارض طولانی مدت بیماری دیابت به تدریج ایجاد می‌ شوند؛ هر چه از زمان ابتلای شما به دیابت بیشتر گذشته باشد و قند خونتان کمتر کنترل‌ بشود، بیشتر احتمال دارد که به عوارض بیماری دیابت دچار شوید. این عوارض می‌ توانند ناتوان‌ کننده و حتی در مواردی کشنده باشند؛ به همین دلیل کنترل و درمان بیماری اهمیت زیادی دارد.

عوارض قلبی و عروقی

بیماری دیابت احتمال ابتلا به انواع مختلفی از بیماری‌ های قلبی و عروقی از قبیل بیماری عروق کرونری، سکته مغزی و تنگی عروق( آترواسکروز) را بالا می‌برد.

نوروپاتی یا آسیب اعصاب

آسیب اعصاب ممکن است ابتدا خودش را به صورت گزگز و بی‌ حسی نوک انگشتان دست و پا نشان دهد؛ در صورتی که برای مدت طولانی دیابت را به صورت درمان‌ نشده رها کنید، ممکن است با گذشت زمان به طور کلی حس یک اندام را از دست دهید.

آسیب اعصاب دستگاه گوارشی می‌ تواند باعث بروز علائمی از قبیل اسهال، استفراغ و یا یبوست شود. در مردان می‌ تواند باعث مشکلاتی در نعوظ شود.

نفروپاتی یا آسیب کلیوی

دیابت می‌ تواند سیستم فیلتراسیون طبیعی کلیه را مختل کند. آسیب شدید کلیوی در ادامه می‌ تواند باعث شود به دیالیز یا کلیوی احتیاج پیدا کنید.

رتینوپاتی یا آسیب چشم‌ ها

قند بالای خون می‌ تواند باعث آسیب به عروق خون رسان چشم شود که در موارد شدید می‌ تواند منجر به کوری کامل شود. علاوه بر این دیابت می‌ تواند احتمال مشکلات جدی چشم از قبیل آب مروارید و گلوکوم ( افزایش فشار چشم) را بالا ببرد.

آسیب به پا

آسیب اعصاب پا می‌ تواند در نهایت باعث بروز عواض جدی برای پا شود. در صورت عدم درمان، زخم‌ های سطحی پا می‌ توانند باعث بروز عفونت‌ های جدی شوند. عفونت و عدم ترمیم زخم در نهایت می‌ توانند کار را به جایی برسانند که قطع کردن پا ضرورت یابد.

میتوانید از طریق این لینک مقاله میوه های مناسب برای بیماری های تنفسی را نیز مطالعه کنید

شاخص گلیسمی چیست؟

روش انتخاب میوه های سالم و مناسب و دیگر مواد غذایی با کربوهیدرات بالا برای فرد مبتلا به دیابت، بررسی شاخص گلیسمی (GI) است. GI امتیاز مواد غذایی در مقیاس 1 تا 100 است. این مقیاس نشان می دهد چقدر سریع مواد غذایی می تواند سطح قند خون را افزایش دهد. غذاهایی که GI بالا دارند سریعتر از مواد غذایی با GI متوسط یا کم جذب می شوند.

بار گلیسمی(GL) مواد غذایی را با تعداد کربوهیدرات ها در غذا در نظر می گیرد. ممکن است یک روش دقیق تر برای ارزیابی چگونگی تاثیر غذا بر قند خون در طول زمان باشد. غذاهای کم GI و کم GL برای کنترل قند خون بهتر هستند.

شاید تعجب کنید اما بسیاری از میوه ها دارای شاخص گلیسمی پایینی هستند. معمولاً سبزیجات نشاسته ای مانند سیب زمینی و دانه ها سریع تر هضم می شوند بنابراین شاخص GI بالاتری دارند. هر چقدر یک غذای غنی از کربوهیدرات بپزد ، ارزش GI آن بالاتر می رود.

میوه برای افراد دیابتی ممنوع نیست اما قند برخی میوه‌ ها زیاد می‌ باشد که استفاده از این میوه‌ ها می‌ تواند برای افراد دیابتی خطرناک باشد. اگر دچار دیابت هستید احتمال دارد که تصور نمائید که شما مجاز به خوردن میوه نمی‌ باشید. در ادامه میوه های مضر برای دیابت را معرفی کردیم.
میوه‌ ها حاوی کربوهیدرات می‌ باشند, با توجه به اینکه میوه یک کربوهیدرات است، قند خون را تحت تأثیر قرار می‌ دهد و شما نمی‌ توانید مقادیر نامحدود از انواع میوه‌ ها مصرف نمائید. اما باید به این نکته توجه نمایید که افراد پاسخ‌ های متفاوتی به خوردن انواع میوه‌ ها از نظر افزایش قند نشان می‌ دهند و آزمایش قند خون قبل و بعد از خوردن میوه می‌ تواند به شما کمک نماید تا مشخص شود کدام میوه برای شما بهتر است.
در ادامه می خواهیم میوه های مضر برای دیابت را معرفی کنیم:
  • انبه

میوه انبه برای شما بسیار مفید است. انبه حاوی فیبر و دیگر مواد مغذی مورد نیاز بدن شماست. اما این میوه حاوی قند طبیعی هم هست که تا حدی میزان قند آن بیشتر از میوه های دیگر است. به عنوان مثال یک انبه حاوی 45 گرم قند است که مقدار زیادی است اگر در حال کنترل وزن خود یا میزان قند مصرفی خود هستید، انبه انتخاب مناسبی برایتان نیست. می توانید دو برش کوچک از انبه را بخورید و بقیه آن را برای بعد بگذارید.

  • انگور

یک انگور کوچک حاوی یک گرم کربوهیدرات است. این بدان معنا است که با خوردن ۱۵ دانه انگور واحد کامل میوه خود در روز را دریافت نموده‌ اید. برای خوردن کمتر آن بهتر است انگو را دانه نموده و در یک کاسه کوچک قرار دهید.

گذاشتن مقدار زیادی انگور در دهان نیز راحت است. اگر انگورها را نصف کرده و فریز کنید، سرعت خوردنتان کمتر خواهد شد. در این حالت یک میوه طراوت بخش خواهد بود که در تابستان گرم می توانید از خوردن آن لذت ببرید و خوردن آن نیز به این شکل کمی بیشتر طول می کشد. با این حال اگر دیابت دارید در خوردن انگور هم احتیاط کنید.

  • گیلاس

گیلاس یک میوه شیرین است و این نشان دهنده وجود قند در آن است. یک پیمانه گیلاس حاوی 18 گرم قند است. اگر یک ظرف بزرگ را پر از گیلاس کنید، مطمئنا متوجه نیستید چه میزان از این میوه خورده اید. بنابراین قبل از شستن این میوه و آماده کردن آن به عنوان یک میان وعده میزان آن را با دقت بیشتری انتخاب کنید تا دقیقا بدانید چه مقدار قند مصرف کرده اید.

  • گلابی

یک گلابی متوسط 17 گرم قند دارد. اگر سعی دارید مصرف قند خود را کاهش دهید، یک گلابی کامل را نخورید. بهتر است چند قطعه گلابی را با ماست کم چرب بخورید یا به سالاد خود اضافه کنید.

  • هنداونه

یک قاچ متوسط از این میوه تابستانی 17 گرم قند دارد. هندوانه حاوی مقدار زیادی آب است و سرشار از یک ماده معدنی به نام الکترولیت electrolyte است که بدن پس از قرار گرفتن در معرض نور خورشید برای شارژ به این ماده معدنی نیاز دارد. بهتر است فقط یک یا دو قطعه از این میوه بخورید.

  • انجیر

انجیر یکی از میوه هایی است که قند بالایی دارد. دو انجیر متوسط حاوی 16 گرم قند هستند. اگر در حال کنترل قند خود هستید، دو انجیر را نصف کنید و کمی پنیر بز روی آن بریزید تا یک ماده غذایی سرشار از پروتئین داشته باشید. یا می توانید مقداری از آن را در سس استفاده برای پخت گوشت بدون چربی، مانند گوشت مرغ، استفاده کنید.

  • موز

یک موز متوسط حاوی 14 گرم قند است. اگر این میزان قند بیشتر از مقداری است که در نظر دارید، بهتر است نصف یک موز را همراه با صبحانه خود بخورید.

  • میوه های خشک

در مقاله میوه های مضر برای دیابت گفتیم که کالری و کربوهیدرات موجود در میوه‌های خشک نسبت به میوه‌های تازه (با وزن برابر) چهار تا پنج برابر بیشتر است. چنانچه مقدار کربوهیدراتهای موجود در آنها به درستی شمارش نشود، می‌توانند باعث افزایش قند خون گردند.

سعی کنید میوه‌ های خشکی را انتخاب کنید که به آن شکر اضافه نکرده یا مقدار بسیار کمی شکر اضافه کرده اند. زغال اخته ی خشک, زردآلو خشک ، آلو و کشمش معمولاً بالاترین محتوای کربوهیدرات را دارند، در حالی که نارگیل خشک حاوی حداقل مقدار کل کربوهیدرات است.

نکته پایانی

متاسفانه این روز ها خیلی می شنوید، که درصد زیادی از افراد جامعه‌ مان در سنین مختلف،  به بیماری دیابت مبتلا شده‌ اند، که اکثر این افراد به خاطر بی توجهی به میزان مصرف برخی از خوراکی‌ ها، خود را در مسیری سوق می‌ دهند، که رهایی از آن گاهی غیر ممکن می‌ شود و افراد در پی آن متوجه خطرات زیادی می‌ شوند و برخی دیگر از افراد مبتلا به دیابت، به خاطر سابقه خانوادگی به این بیماری مبتلا می‌شوند. گاها تصور افراد بر این است، که نمی‌توان درمانی برای این بیماری پیدا کرد، که تصوری کاملا اشتباه و غیر منطقی است، چرا که با رعایت برخی نکات ضروری، این افراد می‌ توانند به شرایط عادی برگردند، اما در عین حال یک برنامه غذایی ثابت و مفید برای خود داشته باشند.

در این مطلب صحبت از میوه های مضر برای افراد دیابتی بود، که مشخص شد، برخی میوه ها برای افراد دیابتی مضر هستند، اما باز هم تاکید می‌ کنیم، که زیاده‌ روی در هر کاری و مصرف هر نوع ماده غذایی و انواع خوراکی‌ ها می‌ تواند ضرر هایی را در پی داشته باشد. از این‌ رو توصیه می‌ کنیم، با مصرف به اندازه خوراکی‌ های مختلف، حافظ سلامت خود باشید.

شرکت روماک لجستیک عرضه کننده بسیاری از میوه ها با بالاترین کیفیت به سراسر جهان است. برای مشاهده این محصولات و کسب اطلاعات بیشتر مارا در اینستاگرام دنبال کنید.

برچسب های نوشته

تفاوت صادرات و واردات با روماک
7 توصیه برای مدیریت لجستیک کسب و کارهای کوچک
keyboard_arrow_up