سردخانه آمونیاکی روماک
سردخانه آمونیاکی روماک
سردخانه آمونیاکی
ساخت سردخانه های آمونیاکی پیشینه ای چند صد ساله دارد. در نخستین یخچال های صنعتی ساخته شده از گاز آمونیاک (NH3) به عنوان سیال مبرد استفاده می شد. اما بعدها به خاطر معایبی که آمونیاک داشت، این سیال با سیال های دیگری مثل مبرد های فریونی جایگزین شد. امروزه اما شرکت های سازنده به خاطر مشکلات زیست محیطی ترکیبات فریون و اثر آن ها روی لایۀ اوزون، یک بار دیگر برای طراحی و ساخت سردخانه های صنعتی به سراغ مبرد آمونیاک رفته اند.
البته در طراحی های امروزی سعی شده تا بسیاری از مشکلات گذشته رفع گردد. به طوری که این مدل از سردخانه ها در این سال ها جزء انتخاب های اولیۀ صاحبان تولیدی ها و انباردارهای بزرگ بوده است. در مقاله قصد داریم دربارۀ این مدل از سردخانه های صنعتی صحبت کنیم. دربارۀ نحوۀ طراحی و ساخت آن ها گفت و گو کنیم و سپس به بررسی مزایا و معایب این سردخانه ها بپردازیم.
نحوه عملکرد سردخانه آمونیاکی
1
فشرده سازی سیال در سرد خانه آمونیاکی
در نخستین مرحله گاز آمونیاک به درون کمپرسور شارژ می شود. امروزه از کمپرسورهای اینورتر مثل اسکرو یا اسکرال استفاده می گردد که هم میزان سر و صدای کمتری دارد و هم عمل فشرده سازی را بهتر انجام می دهد. دیگر نکتۀ مهم دربارۀ این مرحله شکل طراحی آن است. معمولاً از مبرد آمونیاک در طراحی سردخانه هایی استفاده می شود که ظرفیت بالایی برای ذخیره سازی دارند و محیط سردخانه متراژ بزرگی را پوشش می دهد. برای چنین سردخانه ای در نظر گرفتن یک سیکل و یک دستگاه کمپرسور به تنهایی نمی تواند جوابگو باشد.
به همین خاطر معمولاً از دو سیکل به صور همزمان استفاده می شود و هر سیکل با دو تا چهار دستگاه کمپرسور تجهیز می شود. به این شکل اگر یکی از کمپرسورها (یا سیکل ها) از مدار خارج شد، همچنان عمل سرمایش محیط انجام می گیرد و فقط ضریب سرمایش سردخانه به اندازۀ درصد مشخصی کاهش می یابد.
2
مرحلۀ دوم: ورود به کندانسور
گاز آمونیاک پس از اینکه از کمپرسور خارج شد، دارای دما و فشار بالایی خواهد بود. به همین خاطر لازم است دمای آن پایین آورده شود. برای این کار معمولاً از یک کویل حرارتی یا مبدل حرارتی پوسته لوله استفاده می شود. به گونه ای که سیال مبرد از درون لوله عبور داده می شود و سپس به کمک جریان آب خنک می شود. این جریان آب نیز به وسیلۀ یک برج خنک کننده تأمین خواهد شد. البته در سردخانه های کوچک ممکن است از فن های هوا نیز برای خنک سازی مبرد استفاده شود. خنک کردن گاز آمونیاک باعث می شود که در فشار ثابت دمای آن پایین آمده، به حالت اشباع در آید.
3
مرحلۀ سوم: عبور از شیر انبساطی
سیال آمونیاکی که در حالت اشباع قرار دارد، در سومین مرحله از یک شیر انبساط عبور می کند. این کار باعث افت فشار شدید ماده میشود بخاطر همین دمای محیط به شدت پایین می آید. در این حالت به خاطر افزایش حجم، سیال به حالت دو فازی گاز – مایع می رود که در حالت اشباع قرار دارند.
4
مرحلۀ پایانی: اواپراتور
اواپراتور سردخانه های آمونیاکی اغلب به شکل یک مبدل حرارتی پوسته – لوله طراحی می شود. به این شکل که سیال آب در اطراف کویل حرارتی جریان پیدا می کند و در تماس با مبرد آمونیاک خنک می شود.این اب محیط سرد خانه را خنک میکند. آمونیاک موجود در اواپراتور نیز پس از دریافت گرمای آب کویل، مجدداً به حالت گازی در می آید و آمادۀ ورود به کمپرسور می شود.
سردخانه های آمونیاکی امروزه بخش گسترده ای از سردخانه های صنعتی را شامل می شوند. در ادامه مهم ترین مزایای آمونیاک و سردخانه های آمونیاکی را فهرست کرده ایم
مزایای استفاده از آمونیاک:
- بخاطر دمای جوش پایین این گاز است که در ساخت سردخانه های بزرگ و با ظرفیت سرمایشی بالا به سراغ آمونیاک می روند.
- نیتروژن تقریبا 70% هوای زمین را تشکیل میدهد.در حقیقت برعکس دیگر سیال های مبرد مثل cfc ها، اگر تجزیه شود مشکلات زیست محیطی به وجود نخواهد آورد. به همین خاطر امروزه بیشتر از آمونیاک استفاده می شود.
- آمونیاک یکی از فراورده های صنایع پتروشیمی است که هزینۀ تولیدی پایینی دارد. در یک مقایسۀ نسبی باید گفت هزینۀ تولید یک کیلوگرم از فریون 22 نزدیک به دو برابر و نیم بیشتر از هزینۀ تولید یک کیلوگرم آمونیاک است.
- آمونیاک بوی نامطبوعی دارد و در صورت نشت کردن، بالافاصله قابل تشخیص است.
- استفاده از گاز آمونیاک هزینه های عملیاتی و اجرا را در سردخانه های بزرگ کاهش می دهد.
- میزان ضریب انتقال حرارت در گاز آمونیاک نسبت به دیگر سیال های مبرد بالاتر است. در نتیجه عمل انتقال گرما در بخش های اواپراتور و کندانسور بهتر و سریع تر انجام می گیرد. به علاوه که به این شکل می توان از اواپراتورها و کندانسورهای کوچکتری بهره برد که باعث صرفه جویی در ساخت سردخانه می گردد.
- سیال آمونیاک با ترکیبات روغنی قابل امتزاج نیست. این مورد به خصوص در زمان کار با کمپرسورها اهمیت بالایی پیدا می کند.
- در سردخانه های بزرگ اندازه خطوط لوله و قطر آن ها روی هزینه های طراحی اثر مستقیم خواهد داشت. در صورت استفاده از آمونیاک، به خاطر ضریب انتقال حرارت بالا، می توانیم از لوله های با قطر کمتر استفاده کنیم.
معایب استفاده از آمونیاک:
- سمی بودن آمونیاک
- قابل اشتعال بودن آمونیاک (شرایط خاص)
- نیاز به بازرسی مداوم بهمنظور جلوگیری از نشت وسیع گاز
- قوانین ایمنی سخت گیرانه(تجربه نشان میدهد که این عامل مهمترین عامل موثر برای انتخاب سیستم فریونی بهجای آمونیاکی در سراسر دنیا است.)
- کارکرد آمونیاک با فشار پایینتر از فشار جو درون خط کم فشار (که هنگام سوراخ شدن لولهها باعث مکیدن هوا و آب بهداخل و تشدید خوردگی میشود)
- حساسیت شدید به حضور اب ( محلول این گاز در آب خاصیت بازی دارد و می تواند روند خوردگی فلزاتی مثل آهن، برنج یا مس را تشدید کند).
- عدم بازدهی مناسب برای سردخانه کوچک
خوشبختانه روماک با بکارگیری بهترین تجهیزات روز دنیا ،با استفاده از آمونیاک اقدام به منجمد کردن محصولات خود کرده و خطرات و مضرات گاز امونیاک را به کم ترین حد خود رسانیده است.
اقدامات ما در نگهداری محصولات
شرکت روماک با داشتن ۵۷ سردخانه ی آمونیاکی مجهز به سنسورهای دما، رطوبت و اتیلن و همچنین سیستم مه پاش اقدامات نگهداری را انجام میدهد.
تعداد ۵۷ سالن بالای صفر و زیر صفر و دومداره تا منفی ۴۰ درجه
سه واحد تونل انجماد با ظرفیت ۱۸۰ تن انجماد روزانه
هفت واحد سالن پیش سرما Precooling
سالنIQF
هشت واحد سالن کنترل اتمسفر C
دفتر و آزمایشگاه کنترل کیفی مواد غذایی و قرنطینه گیاهی
تاسیسات شامل سیستم برودت و سردخانه آمونیاکی مجهز به کمپرسورهای آمونیاکی بیتزر آلمان و اوپراتورها و کندانسورها و شیرآلات کنترلی آمونیاک
برای اطلاعات بیشتر و همچنین تماس با ما از طریق این لینک اقدام نمایید.